Escola Nova 21

Anem per feina

reunió -MAIG 2018

A meitat del projecte, fem una reunió informativa amb les famílies de l’escola per tal d’informar sobre com va el procés d’innovació, els actes i activitats que hem realitzat fins a les hores així com quines tendències de renovació pedagògica esperem tenir en els propers mesos.

Tot seguit trobareu el document base de la presentació realitzada.


 

Una mirada al futur

Després del visionat d’“Educar innovant. 3r capítol de la 9a temporada de Famílies i escola” les famílies, en grups reduïts hem debatut sobre quina és l’escola que volem per als nostres fills/es.

Els punts de reflexió de la jornada han estat entorn a l’organització horària, els espais d’aprenentatge, l’avaluació formativa, els rols dels docents i família entre d’altres. Com des dels inicis, des de la fundació de l’escola, volem donar resposta a les necessitats que tenen i tindran els nostres infants. Aquests són uns anys de canvi i ens cal una mirada atenta a tot allò que cal que aprenguin per al futur.

Per a qualsevol suggeriment i proposta que vulgueu fer arribar podeu adreçar-vos a equipimpulsor@escola-proa.cat


taller de formació: Avaluació formadora

Coral Regí, directora de l’escola Virolai de Barcelona, visita el nostre centre i ajuda a tot el claustre de professors en la reflexió sobre l‘avaluació formadora: si vols millorar el teu model d’aprenentatge, aconsegueix crear un model polièdric, que ajudi a l’alumne a conèixer-se a sí mateix, que l’esperoni en la seva millora i que li mostri quins altres camins i possibilitats de superació té al seu abast.

En la mateixa línia, la Marta Pujadó, actualment coordinadora de formació a Escola Nova 21, ens proposa un taller que ens ajuda a iniciar-nos en el nostre nou model d’avaluació.


Ara són els mestres els que aprenen

Enguany la jornada d’estiu, organitzada per Escola Nova 21, es celebra a les nostres instal·lacions.

Un grup de 300 persones, membres dels equips impulsors i equips directius dels 30 centres mostra d’EN21, està realitzant una formació específica, amb l’objectiu de començar a implementar el proper curs processos de canvi a aquestes escoles.

A Proa estem orgullosos i contents de poder acollir a aquest grup tan nombrós i motivat en la construcció d’un nou model educatiu.

Confiem que aquests dies siguin profitosos i ajudem als alumnes al seu millor aprenentatge i desenvolupament humà.


Treballem el nostre model pedagògic

Els darrer dies de juny, aprofitant que els nens i joves són de vacances, els docents de l’escola aprofiten, entre d’altres, per treballar sobre el nou model pedagògic que millor s’adapti a les necessitats dels alumnes del segle XXI.


PROA AL Telenotícies Vespre de betevé

Arran del fet d’haver estat triada com escola mostra d’EN21 i coincidint amb el final de curs, betevé parla de nosaltres a l’espai del Telenotícies Vespre.

Sis centres de Barcelona comencen el procés de transformació d’Escola Nova 21


L’escola del futur (taller d’alumnes interedats)

Arran del projecte Escola Nova 21, el passat 25/05/17 tots els alumnes de l’escola vam realitzar un taller conjuntament. Els docents ens van donar l’oportunitat de poder somniar quina escola volem, quines coses ens agraden més i quines voldríem canviar i/o fer.

Continua llegin la Notícia.


L’escola del futur (taller família-escola)

El passat 24/05/17 famílies i personal de l’escola va participar en un taller en el que es va reflexionar sobre el model pedagògic de futur de Proa. Un exercici que cal fer entre tots, cada un des del nostre rol a l’escola.

En nom de la Comunitat, la Mariona (Alumnat), la Lourdes (PAS), en Xavier (Membre de la Junta), la Núria (Famílies) i l’Alba (Docents) van entregar als membres de l’equip impulsor d’Escola Nova 21 a Proa una clau encara sense dibuix. No partim de zero, està clar, 50 anys avalen que el nostre estil i manera coherent d’entendre l’educació és vàlid, però volem seguir creient que la nostra professió pot ajudar als joves a obrir totes les portes que trobaran en la seva vida.


Famílies i professionals vam tenir l’oportunitat de poder compartir criteris i debatre sobre com ha de ser l’escola Proa en un futur. Viurem el procés amb fermesa, pas a pas, sense pressa ni fent grans canvis de forma accelerada, sense perdre però ni un moment ni cap oportunitat. Segurament ho farem xerrant molt, doncs això de compartir i compartir també ens caracteritza… I així ha de ser, doncs família i escola sempre hem d’anar de la mà en això d’educar als nostres fills/alumnes.

 

Tot seguit trobareu el resum del treball:

A la pregunta: “Què volem que els nostres fills/alumnes siguin capaços de fer un cop acabin l’escolaritat?”, aquestes són les valoracions:

A la pregunta “Quines creus que han de ser les dues principals característiques que ha de tenir l’escola del futur?”, aquestes són les valoracions:

Comunitat Proa, felicitats novament per aquesta gran oportunitat que se’ns regala. Visquem aquest gran viatge amb el respecte i la unitat que mereix el moment.

Veure totes les imatges del taller


Els 30 centres que arrencaran el projecte Escola Nova 21

L’ambiciós projecte de transformació del sistema educatiu engegat per la Fundació Bofill i el Centre Unesco ja ha escollit les primeres escoles i instituts que l’aplicaran.

Continua llegin la Notícia.Barcelona, 10 de Maig de 2017

 

Benvolgudes famílies,

Des dels nostres inicis, l’Escola Proa, ha estat un projecte abocat a la innovació educativa: ara fa 50 anys que un grup de famílies van organitzar-se per tal d’oferir als seus fills una alternativa a la pedagogia del moment. I aquest ha estat, doncs, un dels pilars de la fundació de la nostra comunitat.

En el transcurs de 50 anys els professionals de l’educació han buscat sempre la millor manera de donar resposta a aquest encàrrec i així, família i escola han treballat plegats amb voluntat de fer de Proa un entorn d’aprenentatge punter, capaç de liderar la transformació educativa de la pròpia comunitat i del seu entorn.

Els darrers canvis tecnològics i socials ens han portat a un moment i entorn diferents on Proa, com sempre, hi té molt a dir, a fer i a aportar.

El passat curs, va sorgir la iniciativa dEscola Nova 21 (per part de la UNESCO-Catalunya, la Fundació Jaume Bofill, la UOC i la Fundació La Caixa), una aliança per un sistema educatiu avançat, amb el ferm propòsit d’establir xarxa entre totes aquelles escoles amb inquietud d’innovar la seva pedagogia.

El compromís d’Escola Nova 21 va ser el d’acompanyar i donar recursos als centres que s’hi volguessin adherir i, de tots ells, fer una selecció dels 30 centres amb capacitat de resposta a tot el que suposa ser un centre capdavanter en innovació. En el procés es van apuntar 483 centres de tot el territori català, Proa entre ells.

Avui ens complau comunicar-vos que l’Escola Proa ha estat triada com a un dels 30 centres de la mostra per al canvi educatiu d’Escola Nova 21.

És un orgull i una responsabilitat que Escola Nova 21 hagi considerat que Proa sigui una comunitat capaç d’assumir els grans canvis educatius, però els 50 anys de treball en innovació pedagògica ens encoratgen a assumir el repte de contribuir a la gran revolució educativa catalana.

Des de les direccions caldrà treballar, tot respectant la viabilitat econòmica de l’escola, per reestructurar el que calgui, prioritzant el model educatiu. És evident que aquest procés tindrà una certa durada, però, al mateix temps, volem ser diligents i, des d’aquest curs, ja hi hem posat “fil a l’agulla”. Garantim que tot canvi educatiu serà reflexionat, contrastat i testejat. Ja us avancem que el curs 17-18 ha de ser un any d’establir objectius. No tenim pressa, però treballem dia a dia per assolir aquesta gran fita.

Comptem amb tota la comunitat per assolir-ho: docents (professionals de l’educació), famílies, alumnes i personal d’administració i serveis. Tots, cada un des del nostre rol, hem de participar en aquesta gran reflexió i, des de l’entesa, treballar amb fermesa per tal que els infants i joves d’avui es sentin protagonistes de la seva educació, aprofitin tots els recursos/oportunitats que tenen al seu abast i es sentin interpel·lats per així, quan els arribi el moment de liderar la societat, estar capacitats per fer del nostre territori un gran país.

No podem passar per alt la ràpida i contundent resposta de tot l’equip docent que ens garanteix, un cop més, la seva implicació real en el projecte educatiu d’escola. Des d’Escola Nova 21 se’ns ha demanat crear un grup impulsor de docents que assumirà el lideratge dins la nostra comunitat en aquest viatge. Les 10 persones que el formen representen totes les etapes educatives i la direcció pedagògica de l’escola i el seu objectiu és conduir la comunitat, tot escoltant els seus membres, al nou paradigma educatiu.

Properament rebreu informació de les activitats programades, treball que ens ajudarà a fer realitat aquest gran projecte, i de l’espai al web de l’escola on trobareu al detall la informació de com avança el projecte a dins de Proa.

Els propers anys seran d’un gran canvi en el sistema educatiu català. El fet de poder ser part important d’aquest gran projecte i el fet d’haver estat escollits dins del grup dels 30, ens ha d’omplir d’orgull. Però al mateix temps és una gran responsabilitat que sabrem afrontar amb èxit i garanties com hem fet en els primers 50 anys de l’escola.

Salutacions cordials.

 

Manuel Macías
President de l’APBSM
Ana Mitjans
Directora General