MEGAFONIA MUSICAL: “GOOD MORNING!” + “HIMNE DELS PIRATES”

VA DE MUSICALS!

Aquesta setmana escoltarem dues cançons que pertanyen a un mateix gènere: els musicals! Un musical és una forma de teatre que combina música, cançó, ball i diàlegs. El diàleg entre els números musicals de l’obra pot ser bé parlat o bé cantat, similar al que succeeix en l’òpera. De fet són dues formes musicals amb moltes similituds, però que es poden distingir sobretot per l’ús del ball (fet tant pels actors principals com pel cor) i per la tècnica de cant emprada: cant modern en els musicals i cant clàssic per a l’òpera. Mentre que un cantant d’òpera és en principi un cantant, i en segon terme, un actor (i rarament necessita ballar), un actor de musical és primer un actor i després un cantant i un ballarí. Per aquest fet actualment els teatres usen per als musicals sistemes d’amplificació del so que serien totalment desaprovats en un context operístic. No confongueu els musicals amb un altre gènere recent molt similar “jukebox musicals”! Els jukebox usen cançons escrites amb anterioritat per un artista o un grup popular en una història, de vegades basada en la vida o en la carrera del personatge o grup en qüestió en lloc de representar una obra i unes peces musicals especialment escrites per a ser representades com a unitat argumental.

Tot i el seu context anglosaxó original ja fa anys que els diferents musicals s’han exportat i adaptat a països de tot el món com Alemanya, Àustria, el Canadà, França, el Japó, els Països Baixos, Austràlia o Catalunya, on com ja veurem hi ha companyies i obres de moltíssima qualitat.

La proposta d’endinsar-nos en el món del teatre musical és ni més ni menys que de les mestres d’anglès de l’escola, unes enamorades del gènere que ens proposen entrar amb una cançó que elles canten molts matins: “Good morning!” de “Singing in the rain”. Aquest musical de l’any 1952 protagonitzat per Gene Kelly, Donald O’Connors i Debbie Reynolds ambientat en els inicis del cinema sonor (recordeu la nostra entrada sobre bandes sonores?) ha esdevingut un dels musicals més famosos i versionats de la història. O és que vosaltres no heu voltat mai un fanal o ballat amb el vostre paraigua un dia de pluja?

El musical de sortida és un dels màxims referents del gènere al nostre país; “Mar i cel”, amb text de Xavier Bru de Sala i música d’Albert Guinovart, basada en l’obra homònima d’Àngel Guimerà. Va ser portada al teatre per Dagoll Dagom l’any 1988, posteriorment l’any 2004 i per tercera vegada l’any 2014. Aquesta història de pirates i cristians tancats dins d’un vaixell perdut enmig del mar és una perfecta metàfora del món, els habitants del qual seguim entestats en fer-nos la guerra, odiar-nos i destruir-nos en lloc d’escoltar-nos, entendre’ns i ajudar-nos. L’amor de Blanca i Saïd (una cristiana i un pirata) resulta impossible pel fet de ser de dos móns històricament irreconciliables, enfrontats pel passat, per la religió i per la impossibilitat de bastir un futur conjunt portaran la història a un final dramàtic.
Per la seva vitalitat, energia i perquè per a nosaltres ja és també un himne hem escollit l’”Himne dels pirates” interpretada pel repartiment del 2004, esperant la propera versió per tornar-lo a veure en directe!

Teniu ganes de sentir les vostres cançons sonant per la megafonia de l’escola? Envieu-nos les vostres propostes a megafoniamusical@escola-proa.cat !!