Alternatives saludables a les pantalles per a infants i adolescents

L’Ajuntament de Barcelona ha editat una guia per ajudar a educar en l’ús de la tecnologia per al desenvolupament i el benestar dels infants i joves.

Aquesta guia aporta dades numèriques sobre l’ús dels mòbils per parts dels joves i adolescents, sobre els perills de l’ús descontrolat de les pantalles i mesures per promoure el benestar i la seguretat dels infants i joves.

Aquesta guia conté les següents idees clau:
● Mesures de prevenció de l’accés prematur al mòbil a tots els barris de la ciutat.
● Accions per promoure l’ús crític i saludable de les tecnologies digitals en infants i adolescents.
● Posiciona l’ús excessiu de pantalles com un problema de salut pública.
● Les famílies en situació de vulnerabilitat social i econòmica són les més afectades i amb més dificultats per reduir l’exposició dels infants a les pantalles.
● Formació de referents d’educació i mediació digital als equipaments municipals per acompanyar infants, adolescents i famílies en un bon ús de les tecnologies.

Podeu consultar la guia a través del següent enllaç.


Informe del Punt d’informació Jove de Barcelona

Des del Punt d’Informació Jove (PiJ) de l’escola Proa ens han facilitat l’informe corresponent al segon trimestre d’aquest curs.

Algunes dades interessants que apareixen en aquest informe són les següents:
● Durant aquests dos trimestres, 472 alumnes de Proa han utilitzat el servei del PiJ.
● El 50% dels usuaris del punt jove a l’escola Proa són noies. A nivell de barri, el 65% dels usuaris són noies.
● Els cursos que més utilitzen el PiJ són: 2n d’ESO, 4t d’ESO, i 3r d’ESO.
● Les principals temàtiques en les consultes realitzades en el PiJ són: Educació i formació, esports i salut i cohesió social.
● El nombre d’usuaris del PiJ d’aquest curs és clarament inferior al del curs passat.
● Fins a la data d’avui, el PiJ ha ofert les següents temàtiques a l’alumnat: Prevenció del suïcidi, Salut sexual, Lluita contra el racisme, Canvi climàtic, Violència de gènere, Pau i no violència, Voluntariat i Feminisme.
● El servei del PiJ està disponible tots els dimecres des de les 11:00 fins a les 11:30 davant de la porta de secundària.
● Les noies del PiJ estan ajudant a l’alumnat de l’assemblea d’estudiants.

Podeu consultar l’informe sencer del PiJ des del següent enllaç.


Sant Jordi a Proa

El proper dissabte 20 d’abril, a l’escola Proa celebrem la nostra festa. Us fem recordatori d’algunes activitats i us informem de les novetats:

● Enguany, el val de 20€ que regala l’escola a totes les persones guardonades es podran bescanviar a la llibreria Campus Llibres o el mateix dia 20 d’abril a les paradetes de llibres de l’escola.
● Hi haurà un datàfon des d’on es podrà fer el cobrament amb targeta.Enguany, l’espai de la memòria rendirà homenatge als canvis i transformacions que han patit les instal·lacions de l’escola.
● El joc que proposem aquesta edició de Sant Jordi consisteix a endevinar el nom de les persones (docents i PAS) a través de fotografies de les nostres mans.
● Proposem a les famílies de l’escola que col·laborin amb el bar de 4t d’ESO elaborant pastissos o aliments salats fets amb ingredients ecològics o de proximitat.
● Amb la voluntat de transformar el món, l’alumnat de 4t de primària vendrà airejadors d’aixeta que ajudaran a reduir la despesa d’aigua a les llars de les famílies que els comprin.
● L’alumnat de la matèria Narracions i Viatges de 1r d’ESO  vendran una edició del seu llibre. Els diners recollits de la venda es destinaran a l’ONG Stop Mare Mortum.
● Ens han regalat exemplars del llibre infantil: Diari de l’Iris. Aquests llibres es posaran a la venda a preu lliure. Els diners que es recullin es destinaran a lONG Stop Mare Mortum.
● L’alumnat de 1r d’ESO oferirà corografies i l’alumnat de la matèria de música cantarà una cançó de rap.
● Aquest any comptem amb dos autors que vindran a signar llibres: José Ángel Labari i Teresa Blanch, autors del llibre Buscapistes.
● L’alumnat de 2n d’ESO presentarà la fira dels Drets Humans a les famílies
● Els ecodelegats ajudaran als tallers de l’espai del migdia, que oferiran un taller d’elaboració de campanes amb els pots de iogurt reutilitzats.
● S’aprofita la jornada per oferir una visita a famílies noves interessades a fer el batxillerat a Proa.
● L’alumnat d’infantil elaborarà una invitació perquè les famílies participin de la festa.
● Enguany, s’oferiran dos torns de jocs padrins – fillols.
● Aquest curs els partits de bàsquet i vòlei del poliesportiu s’oferirà en exclusiva a l’alumnat de batxillerat.
● Alumnat voluntari de batxillerat farà la documentació gràfica de les coses que passen durant la festa de SantJordi.

 

Descarregar (Programa-Sant-Jordi-2024.pdf, PDF, 2.5MB)


Guies i indicacions per a la lectura

El Departament d’Educació ha elaborat unes guies d’orientació per a l’ensenyament de la lectura per a les etapes d’Infantil, Primària i ESO/Batxillerat.

En aquestes guies d’orientació trobareu:

● Com triar les obres literàries.
● Planificació de les pràctiques de lectura.
● El paper de les biblioteques escolars i biblioteques d’aula.
● Preparació dels espais de lectura (infantil).
● Llegir i escriure a primària.
● Pràctiques interessants per al foment de la lectura.
● Orientacions per a la lectura guiada.
● Itineraris per a la lectura guiada (secundària).

Podeu accedir a les guies per a cada una de les etapes a través dels següents enllaços:
Guia d’infantil
Guia de primària
Guia de l’ESO / Batxillerat

 


Proves Cangur 2024

Aquesta setmana l’escola Proa ha celebrat la setmana de la Ciència passant les proves Cangur a les etapes de Primària i ESO.

Aquestes proves es realitzen cada any a més de 30 països del món amb la voluntat d’acostar les matemàtiques als més joves i intentar despertar el seu interès mitjançant la resolució de problemes aplicant la lògica matemàtica.

Donem l’enhorabona a l’alumnat per la seva participació i agraïm les tutories i el Departament de matemàtiques per l’organització de la jornada


14 de març Dia Internacional de les matemàtiques

Com cada any, el 14 de març se celebra el dia internacional de les matemàtiques. Enguany, a l’escola Proa aprofitem aquesta efemèride per treballar les proves Cangur amb el nostre alumnat.

La participació de Proa en aquestes proves, els ajuda a fomentar l’interès per les matemàtiques alhora que ajuda a treballar el raonament lògic i matemàtic i ajuda a desenvolupar les habilitats matemàtiques amb una proposta interessant i molt ben elaborada.

Desitgem molta sort a tot l’alumnat de primària, ESO i batxillerat que participarà, aquesta setmana de les proves Cangur!


La vella Quaresma

Cada setmana, la Vella Quaresma proposa reptes a l’alumnat d’infantil. La setmana passada, la vella Quaresma va demanar a l’alumnat que estalviés aigua per poder fer front a la greu sequera que pateix el país.

Algunes de les idees que van aportar els nens i nenes d’infantil van ser:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aquest dimecres la Vella Quaresma ha portat un nou repte. Aquesta setmana ens ha dit que fem d’inventors i fem uns jocs per a la terrassa. Els infants d’I5 han fet una assemblea i han decidit que faran el joc de les bitlles amb ampolles d’aigua de litre i mig.

Amb aquestes propostes i reptes de la Vella Quaresma es fomenta la participació i la implicació de l’alumnat, es treballa el debat, l’escola activa, l’argumentació, la imaginació i la responsabilitat.

Moltes gràcies, Vella Quaresma per ajudar-nos tant!


Solidaritat a Proa

Aquesta setmana s’ha fet l’entrega simbòlica d’un xec per valor de 412,13 euros al Triangle de Sants. Aquesta ha estat la recaptació corresponent al recapte que va fer l’escola per a la Marató de TV3. L’alumnat de 1r de batxillerat s’ha encarregat de fer l’entrega del xec.

Així mateix, l’escola ha fet l’ingrés dels 979 euros que s’han recollit durant la xocolatada solidària a la Fundació Sant Joan de Déu. Aquests diners es destinaran a la recerca del càncer infantil.

Agraïm la solidaritat de tots i totes i la col·laboració desinteressada de famílies i personal de cuina.


BATXILLERAT AMERICÀ

 

 


 

El Diploma Dual (títol de Batxillerat Dual) és un programa oficial de convalidació internacional de títols de batxillerat creat i desenvolupat per Academica International Studies, que permet a l’alumnat obtenir dues titulacions simultànies: la pròpia del seu país (el batxillerat espanyol) i l’American High School Diploma (batxillerat nord-americà).

El batxillerat del país propi es cursa de forma presencial en algun dels instituts del país, i l’American High School Diploma es cursa en la modalitat online.

El Programa es pot iniciar a partir de 2n d’ESO i fins a 1r de Batxilerat. El darrer any per finalitzar-lo és a 2n de Batxillerat i es podrà triar en quants anys es vol fer: 2, 3 o 4 anys.

Preparant estudiants per als nous reptes

El Diploma Dual és un programa interdisciplinari que prepara els estudiants per adquirir els millors nivells de competència sobre la base de tres objectius:

• Immersió lingüística en anglès: El programa es desenvolupa al 100% en anglès, però va molt més enllà de l’aprenentatge de l’idioma. L’alumnat pensa i treballa en anglès.

• Immersió tecnològica (aprenentatge digital): Treballant en una plataforma virtual, l’alumnat té un paper actiu, marca el seu ritme d’aprenentatge, és responsable de la construcció dels seus coneixements i és protagonista del seu propi procés formatiu.

• Immersió personal (autogestió, responsabilitat i maduresa): L’alumnat adquireix responsabilitat i maduresa en el treball, amb un alt nivell d’autonomia, aprenentatge de la gestió del temps, capacitat d’adaptació i flexibilitat per treballar en entorns diferents i multiculturals.

 


 

Presentació del curs

Descarregar (Presentacio_Batxillerat_America.pdf, PDF, 1.29MB)


 


PROMOCIÓ D’ALUMNAT


EQUIPAMENT ESPORTIU

L’escola disposa d’una gamma de roba corporativa per a infants, joves i adults.

Dessuadores, jaquetes, samarretes i pantalons esportius, amb patronatge unisex i femení en moltes de les peces de roba.

Pots consultar el catàleg complet, fer les teves comandes i emprovar-te la roba abans de fer la compra.

Les compres les heu de fer a través del formulari on hi trobareu també la informació detallada del procediment. L’escola farà una comanda setmanal al proveïdor sempre que hi hagi un mínim d’unitats sol·licitades i el temps de confecció de la roba és, aproximadament, de 4 setmanes.

El punt d’atenció on podreu emprovar-vos la roba i recollir les comandes és la consergeria de c/Gavà (edifici de secundària) i l’horari és de 15h a 19’15h de dilluns a divendres. Un cop feta la vostra compra, us avisarem via correu electrònic quan la tinguem apunt per poder-la recollir. Haureu de mostrar el DNI de qui ha fet la comanada o bé disposar d’una autorització on constin els números de DNI de la persona autoritzada i de qui autoritza la recollida.

Per a informació i consultes poseu-vos en contacte amb nosaltres a l’adreça: comandes@escola-proa.cat