Com respirem?

A quart de primària estem estudiant l’aparell respiratori. Sabem que si no respirem morim, està clar; però com ho fa el cos per obtenir oxigen i eliminar diòxid de carboni? Quines parts s’encarreguen de fer aquest procés tan necessari?

Durant uns dies vàrem estar estudiant la teoria, aprenent noms com: fosses nassals, faringe, laringe, tràquea, bronquis, bronquíols, pulmons o diafragma. La veritat que entre el que ens explicaven i alguns vídeos, ho vam entendre força; però volíem saber-ho amb més detall. Així és que vam pensar que disseccionar uns pulmons seria la millor manera de donar sentit a tot això.

Dit i fet, vam fer-nos amb uns pulmons de xai, amb una lupa, tisores de cuina, draps vells i guants de làtex. Amb tot aquest material, sols era qüestió d’identificar totes les part i veure quina funció desenvolupaven. Primer, amb l’ajut d’un tub i una canyeta, vam bufar per la tràquea i vam veure que els pulmons s’inflaven. Va ser súper xulo!

 

Després, amb les tisores, vam tallar la tràquea i vam veure els anells que la formen, vam anar baixant fins arribar als bronquis… Tot plegat molt emocionant i interessant.

Ara sí tenim clar el recorregut que segueix l’oxigen des que entra per les fosses nassals fins que és expulsat en forma de diòxid de carboni. Una acció que fem de manera inconscient i com n’és d’important!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *