Us deixem els enllaços per a què pugueu gaudir de la festa que vam fer el divendres de Carnaval.
Esperem que gaudiu!!!
1r
2n
3r
4t
5è
6è
Dimarts 18 els alumnes de 4t vam anar d’excursió al Mercabarna, al sector de les fruites i les hortalisses. Allà ens van explicar per què és tan important menjar 5 racions de fruita i hortalisses al dia com a base d’una dieta saludable. Tot plegat va servir per recordar quins són els aliments fonamentals per al correcte desenvolupament dels nens, per la seva riquesa en vitamines, sals minerals, fibra i carbohidrats.
Gràcies al recorregut per les diferents naus de Mercabarna, vam poder reconèixer productes frescos de temporada i proximitat.

Una de les activitats que ens van proposar va ser tastar aliments. Així que vàrem haver d’activar el sentit del gust per tal d’esbrinar de què es tractava. Hi havia: ceba crua, aranja, llimona, tomàquets, taronja i endívia. Molt xulo i quin gust tenia tot….



Després de caminar per allí, va arribar l’hora de dinar. Ens van convidar a un menú molt saludable. De primer plat ens van donar una amanida variada. El segon el vam posar nosaltres en forma d’entrepà i, per postres ens van donar una macedònia. Per beure, aigua i suc de taronja. Vàrem sortir molt contents i amb la panxa ben plena.

Va ser un dia rodó i vàrem entendre molt bé que tenir una bona alimentació quan som infants és la clau per prevenir malalties que apareixen a l’edat adulta, com el càncer i els problemes cardiovasculars.
Aquest trimestre a 3r estem practicant la multiplicació. Per comprendre millor aquesta operació, vam començar treballant amb els reglets numèrics. Així, vam arribar a construir multiplicacions de més d’una xifra com, per exemple, 4 vegades el 27 (4 x 27) i vam poder observar-ne el resultat.

El pas següent va ser representar les multiplicacions de manera gràfica, descomponent en centenes, desenes i unitats. Per fer-ho, dibuixem tants “calaixos” com vegades es repeteix el número que estem representant. Després, comencem a fer agrupacions, tenint en compte que deu unitats fan una desena i que deu desenes fan una centena. Un cop fetes les agrupacions, cal fer el recompte per calcular el resultat de la multiplicació.



Per posar en pràctica els aprenentatges, vam estar jugant amb un tangram de multiplicacions.








Tot plegat ens està ajudant a comprendre millor aquest concepte matemàtic!
A quart de primària estem estudiant l’aparell respiratori. Sabem que si no respirem morim, està clar; però com ho fa el cos per obtenir oxigen i eliminar diòxid de carboni? Quines parts s’encarreguen de fer aquest procés tan necessari?
Durant uns dies vàrem estar estudiant la teoria, aprenent noms com: fosses nassals, faringe, laringe, tràquea, bronquis, bronquíols, pulmons o diafragma. La veritat que entre el que ens explicaven i alguns vídeos, ho vam entendre força; però volíem saber-ho amb més detall. Així és que vam pensar que disseccionar uns pulmons seria la millor manera de donar sentit a tot això.
Dit i fet, vam fer-nos amb uns pulmons de xai, amb una lupa, tisores de cuina, draps vells i guants de làtex. Amb tot aquest material, sols era qüestió d’identificar totes les part i veure quina funció desenvolupaven. Primer, amb l’ajut d’un tub i una canyeta, vam bufar per la tràquea i vam veure que els pulmons s’inflaven. Va ser súper xulo!

Després, amb les tisores, vam tallar la tràquea i vam veure els anells que la formen, vam anar baixant fins arribar als bronquis… Tot plegat molt emocionant i interessant.

Ara sí tenim clar el recorregut que segueix l’oxigen des que entra per les fosses nassals fins que és expulsat en forma de diòxid de carboni. Una acció que fem de manera inconscient i com n’és d’important!
Aquesta setmana els alumnes de 4t hem anat al Teatre Nacional de Catalunya i hem tingut l’oportunitat de passejar pels interiors de l’emblemàtic recinte. Allà hem après com són d’importants els llums a l’escena i el significat que atorguen a cada moment, en funció si són laterals, frontals o zenitals. Sabíeu que abans de cada obra han de fer una maqueta de l’escenari i estudiar la col·locació dels llums? Quina feinada!

Bé, apresa la teoria, havia arribat el nostre torn i teníem un encàrrec: dissenyar un escenari i il·luminar-lo.
Ens van abastir, però, de tot tipus de material: plastilina, papers de colors, goma eva, tisores, silicona freda, lots, llapis, goma, grapadora, etc. De cop se’ns va girar feina. Calia deixar volar la imaginació i pensar què fer, com i de quina manera representar-ho. Doncs apa, tothom a treballar!

Després de molta estona de feina, a continuació us mostrem els resultats. Esperem que us agradi tant com a nosaltres!
